U bevindt zich hier: Home > Verslaafde ouder(s)

Verslaafde ouder(s)

Heb je een vader of moeder die problemen heeft met alcohol, drugs of gokken? Heb je het idee dat jij de enige bent met die vragen en zorgen over hun gebruik?

Wees gerust, je bent niet de enige. Vaak lopen jongeren niet te koop met het feit dat een van hun ouders, of beide ouders, drugs gebruiken, alcohol- of gokproblemen hebben. Het zijn vaak dingen/problemen die je liever binnen je gezin houdt. Toch kun je er als ‘kind van’ wel last van hebben.

Tips voor als je een verslaafde ouder(s) hebt

Ontspan jezelf
Ga sporten, muziek luisteren, spreek af met vrienden of kijk een film. Doe dingen die jij leuk vindt of waar je energie van krijgt.


Praat erover

Zorg dat er tijd is om rustig te praten. Kies iemand die je vertrouwt en waarmee je het fijn vindt om te praten. Of praat eerst met een deskundige of met lotgenoten (mensen die ook een verslaafde vader of moeder hebben)

Wil je met je ouder praten die verslaafd is? Doe dit dan niet als hij of zij onder invloed is. Probeer te voorkomen dat het een waterval wordt aan voorbeelden en verwijten. Kies voor jezelf de belangrijkste punten om te bespreken. Benoem concrete voorbeelden.

Schrijven
Ben je er nog niet aan toe om met iemand over de problemen van je ouders te praten? Zet je gedachten eens op papier.

Zoek hulp
Zoek hulp als je merkt dat je teveel last hebt van je verslaafde vader of moeder (lees hieronder meer over)

Talk ‘n Joy / KOPP groepen
Zou je wel eens jongeren van jouw leeftijd willen ontmoeten die in dezelfde situatie zitten? Dan kun je deelnemen aan één van de Talk ’n Joy / KOPP groepen die wij organiseren voor kinderen van ouders met verslavingsproblemen. Je komt dan zes tot acht keer bij elkaar om leuke dingen te doen en te praten over wat je bezighoudt. (bekijk hier wanneer de groep bij jou in de buurt van start gaat)

Er zijn groepen van kinderen van 8 tot 12 jaar, jongeren van 12 tot 16 jaar en 16 tot 23 jaar.

Talk 'n Joy dagen
Ook organiseren we Talk 'n Joy dagen. Tijdens deze dagen worden er heel veel leuke dingen gedaan: naar de bioscoop gaan, lekkere dingen bakken, bosspellen of T-shirts beschilderen. Daarnaast kun je praten over wat jou bezighoudt. Natuurlijk beslis jij wat je wel of niet wilt vertellen.

Waarom zou jij naar Talk ’n Joy gaan?
Deelnemen aan Talk ’n Joy is in de eerste plaats fun hebben. Maar we kunnen je ook nog wel andere redenen noemen:

  • ontdekken dat je niet alleen staat;
  • leren wat jij kunt doen om je beter te voelen;
  • nieuwe hobby’s en interesses ontdekken;
  • bijkletsen met jongens en meiden die weten hoe het is;
  • en nog heel veel meer...!!!

Alleen praten?
Heb je meer nodig dan de groep of de Talk 'n Joy dagen? Of ben je niet zo 'n prater in een groep? Je kunt ook afspreken met iemand van Tactus, zonder dat er anderen bij zijn. Deze afspraken kunnen thuis plaatsvinden, op school of een andere plek waar jij je fijn voelt. Neem gerust contact met ons op.

Nieuwsgierig geworden?
Wil je weten of Talk ’n Joy ook iets voor jou is, wil je je opgeven of eerst alleen wat vragen stellen? Download de digitale folder van Talk 'n Joy. Achterop de folder vind je telefoonnummers en een emailadres waar je met je vragen terecht kunt: