U bevindt zich hier: Home > Advies en hulp > Informatie over je behandeling

Informatie over je behandeling

We gaan je helpen een nieuwe stap in je leven te zetten. Onze medewerkers staan voor je klaar om je te steunen bij je behandeling. In het eerste gesprek dat je hebt gehad met een medewerker van Tactus is al veel besproken. Dat was veel informatie in korte tijd, daarom hebben we alle info op drankendrugs.nl gezet. Kun je het nog eens rustig lezen.

Wat moet je weten voor je begint?
Iets over de medische screening waarbij we je gezondheid checken. En over de akkoordverklaring die je ondertekent. Ook je privacy vinden we belangrijk. En mocht er iets niet goed gaan dan kun je een klacht indienen. 
Nog vragen? Misschien staan ze bij dit overzicht

Alle behandelingen van Tactus: 

Verslavingsbehandeling

Met arts, verpleegkundige, psycholoog of psychiater

Trauma behandeling

ADHD behandeling

Met je familie

Jeugdkliniek

Nazorg

Moti-4
Wil je wel eens weten hoeveel je drinkt? Of hoeveel tijd je kwijt bent aan gamen? En of het mogelijk iets mider kan? Interessante vraag misschien die je kunt bespreken met iemand van Tactus. Hij of zij komt naar een plek waar jij het fijn vindt om te praten. Samen bespreken jullie wat je situatie is en wat je graag wilt veranderen. Je ouders hoeven niet bij het gesprek te zijn, maar het mag wel.

Alcohol- en drugspoli
Is het misgegaan met drinken? Of heb je het verkeerde pilletje geslikt? Dan kan het zijn dat iemand van Tactus een praatje met je wil maken. Gewoon om even te controleren of je nog vragen hebt over wat er is gebeurd. We kunnen je helpen om te bedenken hoe je dit voor een volgende keer kunt voorkomen.

KVO
Als je een vader of moeder hebt die verslaafd is, wil je daar misschien graag over praten. En dan het liefst met kinderen die in dezelfde situatie zitten als jij. Dat kan. Bij Tactus organsieren we allerlei leuke activiteiten voor kinderen van verslaafde ouders. En daarbij is er voldoende mogelijkheid om te praten over jouw situatie.

Screening en diagnostiek
Na/tijdens je intake gaan we je een aantal vragen stellen om te bepalen wat voor jou de beste behandeling is. Het kan zijn dat je aanvullende informatie hebt die voor ons belangrijk is. Misschien ben je af en toe wat druk in je hoofd. Of zijn er andere dingen die spelen. Als we die ook weten, kunnen we beter bepalen hoe we je kunnen helpen.

Psychologisch onderzoek
Met een psychologisch onderzoek kom je meer te weten over jezelf en over de problemen die er zijn. Samen met de behandelaar ga je op zoek naar de ontbrekende puzzelstukken om te begrijpen waar je problemen vandaan komen. De uitkomsten worden gebruikt bij het uistippelen van je behandeling.

Psychiatrisch onderzoek
In het psychiatrisch onderzoek krijg je een aantal vragen, maar word je in sommige gevallen ook lichamelijk onderzocht. We willen zo zeker weten dat je klaar bent voor de behandeling die je gaat volgen.

Medische zorg
Een gezond lichaam is belangrijk. Daarom krijg je bij Tactus medische zorg die je gezond houdt. Gezond zijn en gezond blijven is een belangrijke voorwaarde om jezelf te veranderen.

VerslavingdeBaas - groep en individueel
Om je gebruik te verminderen (of onder controle te krijgen) volg je de training VerslavingdeBaas. Hierin stel jezelf je doelen (stoppen of minderen) die je wilt halen. Je leert bijvoorbeeld gedachten of situaties die verbonden zijn met je gebruik te herkennen. De training volg je in een groep, maar kan ook alleen gedaan worden. Je kunt zelfs een deel online doen.

Minder drank en/of drugs - groep en individueel
Als je het spannend of ladstig vindt om in behandeling te gaan, kun je ook deelnemen aan Minder Drank of Drugs. In deze training kun je iemand meenemen die je er graag bij hebt, iemand die je vertrouwt en jou ook kan helpen.  Zo wordt het iets minder spannend en zul je merken dat het je veel oplevert.

CGT Plus
Als je liever alleen de behandeling wilt doen, dan kan dat. Je mag ook iemand meenemen die je er graag bij hebt.

My Way
Met My Way ga je samen met anderen in een groep aan de slag. Waarom gebruik je eigenlijk? En wat zou je willen veranderen? De antwoorden bedenk je zelf met hulp van je groepsgenoten. Jullie bieden elkaar steun; helpen elkaar als het nodig is. Elke week is er een onderwerp dat we bespreken; thuis oefen je vervolgens.

Ambulante detox
Thuis stoppen met drinken? Onder begeleiding van iemand van Tactus? Dat kan! Met hulp van een goed plan, begeleiding van Tactus en een flink portie doorzettingsvermogen gaat het je lukken. En je hoeft er niet eens je huis voor uit. Na de detox (ontgifting) helpen we je ook om het vol te houden.

Psychologische behandeling
Je hebt een aantal gesroekken met een psycholoog. Hierin kun je aangeven waar je graag mee aan de slag wilt. Wat je dromen en wensen zijn. Met alles wat we in dit gesprek bespreken maken we een behandelplan voor jou. Jij bepaalt dus zelf voor een groot deel hoe de behandeling er uit gaat zien.

Psychotherapie – groep of individueel
Een goed gesprek kan al ontzettend helpen. Gelukkig weten wij hoe we dat moeten doen. In de gesprekken leer je omgaan met de dingen die even niet lekker gaan. Je kunt de gesprekken alleen doen met je behandelaar, maar ook in een groep met andere jongeren. Of misschien willen je ouders wel meepraten. Dat kan ook.

ADHD-behandeling – groep of individueel
Soms heeft je gebruik van middelen te maken met je gedrag. Als je ADHD hebt bijvoorbeeld kan het zijn dat af en toe een joint je wat rustiger maakt. Dan gaan we wat doen aan je gebruik van cannabis, maar ook aan je ADHD. Want dat is een belangrijke reden dat je gebruikt. We kijken samen naar wat ADHD is en hoe we het wat rustiger kunnen krijgen voor je.

Seeking Safety - groep of individueel
Soms drink je veel of gebruik je drugs als een soort van vlucht, omdat er iets ergs is gebeurd. Daar kun je bij ons ook over praten. We gaan je gebruik en de schokkende gebeurtenis tegelijkretijd aanpakken, want dat werkt het beste.

EMDR
Met EMDR kunnen herinneringen aan schokkende gebeurtenissen minder heftig worden. Dat geeft weer wat rust in je hoofd. En daardoor de mogelijkheid om wat te doen aan je middelengebruik. Bij EMDR is het de bedoeling dat je terugdenkt aan de schokkende gebeurtenis. Maar nu word je afgeleid (door bijvoorbeeld een piepje) en zo worden je herinneringen min of meer afgezwakt.

Opname / oriëntatie opnamegesprek
Als je bij ons in behandeling komt gaan we in het opnamegesprek doornemen wat je te wachten staat. Waar verblijf je? Wat zijn de huisregels? Deze en meer vragen (en zeker jouw vragen) komen aan de orde in dit gesprek.

Klinische detox
Als thuis stoppen met gebruik lastig voor je is, kun je dit in een kliniek onder begeleiding doen. Hier ben je even weg uit je vertrouwde omgeving en dat helpt vaak goed om je gebruik onder controle te krijgen. Stoppen met het middel is een eerste stap om nooit meer te gebruiken. 

Klinische behandeling jeugd
Als het niet lukt om met gesprekken thuis of therapie je gebruik onder controle te krijgen, kun je naar onze jeugdkliniek. Hier verblijf je een tijdje en ga je serieus werken aan je middelengebruik. In de kliniek praat je ook met andere jongeren die hetzelfde meemaken als jij. Als je weer naar huis gaat, sta je stevig in je schoenen en kun je zelf de juiste keuzes maken.

Crisisopname jeugd
Soms is het goed dat je snel hulp krijgt. Dat kan; we hebben altijd een plekje vrij in onze jeugdkliniek. Zo word je snel opgevangen en geholpen met je herstel. Daarmee voorkomen we dat het snel slechter gaat met je.

Dagbesteding educatief
Als je bij ons in de kliniek bent, is het belangrijk dat je leven buiten ook door gaat. Daarom ga je gewoon naar school tijdens je verblijf.

Systeemtaxatie
Je familie en vrienden spelen waarschijnlijk een belangrijke rol in je leven. Daarom kunnen zij je ook helpen bij je behandeling. We kijken samen wie belangrijk voor je is en wat ze voor je kunnen doen. Ze kunnen met je mee naar een gesprek of samen met je werken aan een opdracht.

Systeembehandeling
De mensen in je directe omgeving zijn belangrijk voor je. Ook in de behandeling kunnen ze je bijstaan. Ze mogen mee naar de gesprekken met je behandelaar. Zo kun je het thuis ook nog eens over je behandeling hebben.

Deeltijdbehandeling
In de deeltijdbehandeling zit je een aantal dagen per week in de kliniek, maar ben je ook een aantal dagen thuis. Zo kun je de behandeling afwisselen met de rust van thuis. Bovendien kun je de dingen die je bij ons leert, oefenen in je eigen omgeving.

Beter slapen – groep of individueel
Wie goed slaapt, heeft overdag meer energie om met zijn problemen aan de slag te gaan. De training Beter Slapen helpt je weer goed te kunnen inslapen én doorslapen. Zo kun je uitgerust met je behandeling aan de slag.

Vaktherapie
Binnen de behandeling is er ook aandacht voor creatitviteit. In de vaktherapie (muziek, dans, beeldende therapie) kun je creatief bezig zijn en zo ook op die manier aan jezelf werken.

Terugvalpreventie
Als het goed met je gaat, willen we dat graag zo houden. Daarom maken we aan het eind van je behandeling een plan waarin je vastleg hoe je een terugval kunt voorkomen. Zo zorgen we samen dat het goed met je blijft gaan.