U bevindt zich hier: Home > Vraag en Antwoord > Tijdens uitgaan

Vraag en antwoord: Tijdens uitgaan

 • Hoe kan GHB stiekem in je glas worden gedaan?

  GHB kan in je glas worden gedaan.
  Stiekem is moeilijk, omdat het slachtoffer in diepe slaap valt na toediening.

  Er zijn veel wildwest verhalen over de zogenaamde verkrachtingsdrug GHB. Wildwest omdat, gesteld dat iemand in een discotheek stiekem GHB toegediend krijgt en in een diepe slaap valt, het niet zo gemakkelijk is zo iemand ongemerkt naar buiten te brengen. Dat valt onmiddellijk op. Dat wil echter niet zeggen dat het nooit zal gebeuren.

  Bij iemand thuis kan dat anders liggen. GHB heeft een zoutige smaak, die proef je. Echter als iemand dronken is, raakt zijn smaak verdoofd. Een zoet- of een mixdrankje kan in dat geval de zoutige smaak verder verdoezelen.
  De politie heeft een aantal verkrachtingszaken in onderzoek waarbij GHB gebruikt zou zijn. Over het algemeen kan het geen kwaad om altijd goed op je drankje te letten. Als je met zijn tweeën of met meerdere mensen uitgaat, let dan een beetje op elkaar.

 • Kun je als je uitgaat niet beter XTC nemen dan alcohol

  Alcohol is bij overmatig gebruik schadelijker dan een XTC pil.
  Bij matig gebruik kun je beter kiezen voor alcohol.

  Van alcohol is duidelijk dat matig gebruik schadevrij is. Pas bij overmatig gebruik wordt alcohol zeer schadelijk. Het is op dit moment niet zeker of matig gebruik van XTC schadevrij is. Steeds meer onderzoek maakt duidelijk dat XTC schade kan opleveren aan bepaalde zenuwen. Vanaf welke hoeveelheid die schade optreedt is onbekend. Dus: Als het om matig gebruik gaat wint alcohol het duidelijk van XTC. Als je overmatig alcoholgebruik zou vergelijken met matig XTC-gebruik, wint XTC het van alcohol. Wel met enig voorbehoud, niet alles is immers bekend. Doe je beiden overmatig dan pakken de risico's in beide gevallen zeer negatief uit.

 • Mag lachgas verkocht worden door kroegen en festivals?

  Ja. Op dit moment is het verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas niet strafbaar. Omdat lachgas vooral wordt gebruikt door de medische en horeca wereld valt het middel onder de Warenwet. Het moet voldoen aan deze wetgeving.

  Er zijn festivals en kroegen waar lachgas niet is toegestaan. Dit beslissen de organisaties en eigenaren nu nog zelf.

 • Word je door bier uit een rietje te drinken sneller dronken?

  Bier drinken uit een rietje maakt je iets sneller dronken, omdat je lichaam de alcohol sneller kan opnemen.

  Een leuke vraag!
  In eerste instantie denk je natuurlijk wat een onzin dat je door het drinken met een rietje eerder dronken of aangeschoten raakt. Toch is hier wel iets voor te zeggen:
  Door het vacuümzuigen van het rietje, daalt het kookpunt van alcohol (normaal 79 graden Celsius) en ontstaan in het rietje alcoholdampen. Die dampen worden geïnhaleerd en langs die weg geraakt de alcohol veel sneller in het bloed dan de alcohol die via grote slokken bier in de maag terechtkomen. Bovendien komt bier via een rietje in dunne straaltjes in de mond terecht, waardoor het een groter oppervlak heeft in de mondholte. Daardoor kan er meer alcohol verdampen vooraleer het doorgeslikt wordt. Het sterk doorbloedde verhemelte neemt al een gedeelte van de alcoholdampen op. Ook dat is een kortere weg voor de alcohol om in het bloed te geraken en je dus sneller dronken te maken.

  Maar heel erg veel zal het niet schelen hoor. En bovendien bij eenzelfde hoeveelheid bier blijven de effecten voor de gezondheid hetzelfde wanneer je normaal drinkt of via een rietje, ook al word je net iets sneller dronken met het rietje. De totale hoeveelheid alcohol wijzigt immers niet. Dus uiteindelijk ben je even dronken of aangeschoten en ben je net zo veel onder invloed.