U bevindt zich hier: Home > Vraag en Antwoord > De gevolgen

Vraag en antwoord: De gevolgen

 • Hoe kan het dat iedereen zegt dat drugs slecht is terwijl je er makkelijk 60 mee haalt?

  Sommige mensen worden goed oud met drank- en drugsgebruik. Dat betekent niet dat het gezond is. Alle soorten drugs zijn slecht voor je lichaam.

  Er zijn inderdaad genoeg mensen die regelmatig drugs gebruiken en toch 60 jaar of nog ouder worden. Dit betekent natuurlijk niet dat drugs dus gezond zijn. Alle soorten drugs zijn slecht voor je lichaam. Alcohol is bijvoorbeeld slecht voor je lever en wiet is slecht voor je longen. Als je oud wordt terwijl je wel veel drugs hebt gebruikt, heb je dus vaak veel lichamleijk klachten. Heel prettig oud worden is dat niet. Daarnaast heb je wel meer kans eerder te overlijden dan je zou doen als je geen drugs had gebruikt.

  Naast het feit dat drugs slecht is voor je lichaam, raken veel mensen er geestelijk van in de war. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed onthouden, krijgen korsakov of worden psychotisch.
  Dan heb je nog de  maatschappelijke  problemen. Mensen die regelmatig drugs gebruiken hebben kans verslaafd te raken, waardoor ze in de problemen komen. Ook kan het dat ze niet verslaafd zijn maar wel zo regelmatig gebruiken dat ze bijvoorbeeld het contact met andere mensen verwaarlozen of dat het op het werk of school niet meer goed gaat. Niet alleen zijzelf, maar ook  familie  of vrienden kunnen daar dan last van hebben.

 • Hoe komt het dat je van alcohol een kater krijgt?

  De belangrijkste oorzaak van een kater is vochtverlies.

  De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is, hoe tegenstrijdig dat ook moge klinken, het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er voor dat de nier veel water verbruikt. Daardoor krijg je veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heb je een droge mond. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is. In veel zuidelijke landen hebben ze iets op dat vochtverlies gevonden. Ze drinken water tussendoor. Bij een karaf wijn bestellen ze altijd een karaf water.

  Een tweede oorzaak van de kater ontstaat doordat bij de afbraak van alcohol een giftige stof wordt gevormd: aceetaldehyde. Het lichaam breekt deze stof zo snel mogelijk af. Het aceetaldehyde zorgt voor hoofdpijn en een trillend gevoel. Alcoholisten krijgen wel eens antabus of refusal voorgeschreven. Dit middel zorgt ervoor dat de afbraak van aceetaldehyde geblokkeerd wordt. Ze worden doodziek, misselijk en duizelig en krijgen hoofdpijn. Alcoholisten weten dat ze niet kunnen drinken als ze dit middel nemen. Het helpt om het niet drinken vol te houden.

  Een derde oorzaak van de kater is de irritatie van het maagslijmvlies door alcohol. Ook hierdoor kan misselijkheid ontstaan. 

  Hoe voorkom je een kater?
  Een kater kan voorkomen worden door niet te drinken of door verstandig te drinken. Dat wil zeggen, drink alleen als je je goed voelt en let op met drank als je moe bent. Drink water voor de dorst en alcohol omdat je het lekker vindt. Drink een glas water tussendoor en drink voordat je gaat slapen ook nog een glas water. Drink geen borrel en bier tegelijk en zeg af en toe nee. Tegen een kater valt weinig te doen. Je moet het gewoon uitzitten. Een middel tegen hoofdpijn kan helpen. Het is dan beter om paracetamol te nemen in plaats van aspirine. Paracetamol ontziet de maag. Een troost is dat met wat rust en tijd de kater vanzelf overgaat, hoe ziek je je ook voelt.

 • Ik ben 13 en rook af en toe eens een sigaret, gemiddeld niet meer dan 3x per week. Is dat schadelijk?

  Hoe meer je rookt, hoe schadelijker voor je gezondheid.
  Ook 3 per week roken zorgt al voor schade.

  De meeste stoffen in tabak zijn schadelijk voor de gezondheid. Ze komen in je bloed terecht en daardoor in je hele lichaam. Hoe meer je rookt, hoe schadelijker, maar ook 3 per week roken zorgt al voor schade. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn nicotine, teer en koolmonxide. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat je conditie minder wordt, dat je bloedvaten verstoppen en dat je hart sneller gaat kloppen. Daarnaast word je niet knapper van roken. Je huid en je haren worden dof, je tanden verkleuren en je ruikt niet lekker uit je mond.

  Als je op jonge leeftijd begint met af en toe een sigaret roken (en 13 jaar is jong), heb je een grote kans dat je verslaafd raakt aan roken. Op een gegeven moment vind je 3 keer per week niet meer genoeg en wordt het meer. Tot je niet meer zonder kunt.

 • Ik blow tijdens het drinken. Is dat schadelijker dan eerst blowen en dan pas drinken?

  De volgorde van blowen en drinken maakt niets uit.
  Het blijft beide even schadelijk.

  Of je eerst blowt en dan drinkt, of eerst drinkt en dan blowt, maakt niks uit. Het is beiden even schadelijk. Drugs door elkaar gebruiken (alcohol is ook een drug) zorgt ervoor dat je verschillende middelen met verschillende effecten in je lichaam krijgt. Daardoor kan het dat je lichaam hiervan in de war raakt waardoor het slecht valt. ook kan het dat de middelen elkaar versterken. Je kunt dus beter niet tegelijk alcohol en wiet gebruiken.

 • Ik heb na het drinken soms een gat in mijn geheugen.


  Na overmatig alcoholgebruik kan geheugenverlies optreden.
  Dat heet een black-out. 

  Een black-out betekent dat je die avond veel te veel gedronken hebt. Je weet bijvoorbeeld niet meer hoe je thuisgekomen bent, wat je allemaal gezegd hebt of waar je je fiets gelaten hebt. Het beleven van een black-out wordt ook weleens beschreven als ik ben een stukje film kwijt. Het herhaaldelijk voorkomen van black-outs wordt ook wel gezien als een teken van een beginnend alcoholprobleem.

 • Is GHB seks opwekkend?

  GHB kan lust opwekken, maar het risico op een overdosis is erg groot.

  GHB is een narcosemiddel dat gebruikt werd bij operaties. Probleem bij GHB is dat de dosering heel precies moet gebeuren. Dat precies doseren is moeilijk omdat je niet weet hoeveel GHB er in een flesje of poeder zit. Bij een klein beetje teveel kun je al in een diepe slaap vallen. Bij nog meer kun je bewusteloos raken en ernstige ademhalingsproblemen krijgen. Je mag GHB nooit combineren met alcohol omdat deze middelen elkaar versterken en de kans op een overdosis vergroot wordt. Gebruikers zeggen dat GHB als lustopwekkend middel gebruikt kan worden. Je raakt dan ontremd en wordt gevoeliger. Om het als lustopwekkend middel te gebruiken volstaat een lage dosis. Ervaren volwassen gebruikers hebben het over een dosis van een 1/2 tot 3/4 gram. Vanwege het gevaar van overdosis blijft GHB echter een link middel. Mensen die kiezen voor gebruik moeten altijd zorgen dat er iemand bij is die op hen kan letten. GHB in het verkeer is ook gevaarlijk. Je reactie- en coördinatievermogen blijven na inname nog enige uren verstoord.

 • Kan cannabis er voor zorgen dat je gek wordt?

  Cannabis kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben.
  Daarnaast kan het tijdelijke angst en depressie tot gevolg hebben.

  Cannabis kan een psychose veroorzaken bij mensen die daar aanleg voor hebben. Een psychose betekent dat je heel erg in de war bent. Cannabis kan ook terugval veroorzaken bij mensen die ooit een psychose hebben gehad. Mensen bij wie dit gebeurt, blowen meestal veel.  Er is geen bewijs dat cannabis een psychose kan veroorzaken bij mensen die geen psychotisch verleden en geen aanleg voor een psychose hebben. Feit is namelijk dat van alle naar schatting 300.000 blowers die Nederland telt, slechts een heel klein percentage psychotisch wordt. Voor zover bekend zijn dat alleen de blowers die gevoelig blijken voor psychoses. Cannabis kan bij 'gezonde' mensen wel verkeerd vallen waardoor iemand angstig kan worden of depressief. Deze verschijnselen zijn niet blijvend.

 • Kan ik cannabis gebruiken als ik borstvoeding geef?

  Het is af te raden om tijdens borstvoeding te blowen.

  Er is weinig onderzoek naar de effecten gedaan. Voor zover er onderzoek gedaan is zijn de resultaten tegenstrijdig. Bij het roken van cannabis, komt naast de stoffen koolmonoxide en teer, ook THC vrij. THC is de werkzame stof in cannabis. Via de borstvoeding kan de baby THC binnenkrijgen. Het is bekend dat als de moeder cannabis heeft gebruikt, de THC in een hogere concentratie in de moedermelk aanwezig is dan in het bloed. De effecten van THC op de borstvoeding zijn nog maar weinig onderzocht. De resultaten zijn niet eenduidig. Het ene onderzoek (meestal dieronderzoek) concludeert dat het een schadelijk effect kan hebben op het kind. Ander onderzoek (vaak epidemiologisch) zegt dat de gevaren wel meevallen en als het al een effect heeft, deze effecten na verloop van tijd weer verdwijnen. Gezien de tegenstrijdige resultaten wordt het afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding cannabis te gebruiken.

   

 • Kan ik verslaafd raken aan lachgas?

  Je kan verslaafd raken aan lachgas, maar de kans is niet groot. Er zijn gevallen wanneer mensen veel lachgas gebruiken op een avond dat ze niet kunnen stoppen op die avond. Wel geldt, hoe vaker je lachgas neemt, hoe groter de kans je gewend raakt aan lachgas en het vaker wil nemen.

 • Kun je als je XTC op hebt vreemdgaan?

  Vreemdgaan heeft in eerste instantie met jezelf te maken, niet met XTC of iedere andere drug.

  XTC werkt oppeppend en bewustzijnsveranderend. Het oppeppende effect maakt energiek, helder en alert; het bewustzijnsveranderende effect zorgt voor een ontspannen en zorgeloze stemming. Je voelt je losser, remmingen vallen weg. Je krijgt een warm en verliefd gevoel. Gebruikers voelen zich verbonden met hun omgeving. Hierdoor kan een sfeer van vertrouwelijkheid en intimiteit ontstaan.

  Of je wel of niet vreemd gaat als je XTC op hebt, is afhankelijk van jouw intenties. Als jij, als je nuchter bent, speelt met de gedachte van vreemdgaan kan gebruik van XTC de druppel zijn. Als je trouw bent en je niet vreemd wilt gaan, hoef je absoluut niet bang te zijn dat je dat onder invloed ineens wel gaat doen. XTC is geen vreemde, buitenaardse 'kracht' die je bedwelmt en je dingen laat doen die je niet wilt doen. XTC is ook geen excuusmiddel, net zoals alcohol geen excuusmiddel is. Wie kent niet de uitspraak 'Ja, maar ik was dronken. Ik wist niet wat ik deed'. Wie niet vreemd wil gaan, gaat niet vreemd. Wie dat wel wil, doet dat wel ongeacht of hij alcohol op heeft of XTC. De keuze het wel of niet te doen, heeft weinig te maken met een middel. Het heeft eerder te maken met jezelf.

 • Na combigebruik van XTC en Speed voel ik me rot. Hoe kan dit?

  De combi XTC & Speed zorgt voor een tekort aan adrenaline.
  Hierdoor ontstaat een uitgeput gevoel.

  Zoals je misschien weet ontregelt XTC voornamelijk je serotoninehuishouding en amfetamine je adrenalinehuishouding. Amfetamine zorgt ervoor dat grote hoeveelheden van de neurotransmitter adrenaline uit je zenuwen vrijkomt. Bovendien blokkeert amfetamine het weer teruggaan van adrenaline naar die zenuwen. De adrenaline zorgt ervoor dat lichaam en geest een grote fysieke prestatie kunnen leveren. Nuttig indien je in geval van gevaar moet vluchten, vechten of wilt vrijen.

  Adrenaline zorgt voor prikkeloverdracht van de ene zenuw naar de andere. Adrenaline prikkelt met name dat gedeelte van het zenuwstelsel dat de werking van onze organen activeert. Je hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog en de vaten naar je spieren verwijden zich. De bronchiën van je longen openen zich waardoor je sneller en dieper kunt ademen. Je slaap- en hongergevoel verdwijnt en je wilt actief zijn en bewegen. Ook prikkelt adrenaline het lymbisch systeem waardoor je je prettig voelt en overmoedig wordt. Als je veel of voortdurend amfetaminen gebruikt raakt je adrenaline echter op. De volgende dag word je wakker, de zon schijnt, de vogels fluiten. Je zenuwen doen hun best maar er is geen adrenaline meer om de volgende zenuw te stimuleren. Je organen zijn niet in beweging te krijgen en de fysiologische basis voor een goede stemming is weggevallen. Je voelt je uitgeblust en lusteloos.

  Amfetamine werkt uren door. Je bent al die tijd actief geweest. Dat is ten koste gegaan van de energie die in je lichaam opgeslagen ligt. Voeg daaraan toe dat je na speedgebruik vaak niet goed kunt slapen en dat je eetlust vermindert, dan is het uitgewoonde gevoel niet verwonderlijk. Langdurig amfetaminegebruik kan dan ook tot sterke vermagering en uitputting leiden.

 • Wanneer kun je de ziekte Korsakov krijgen?

  Het Korsakov-syndroom is een tekort aan vitamine B1 in combinatie met langdurig alcoholgebruik. Aanleg en gevoeligheid verschilt per persoon.

  Een tekort aan vitamine B1 ontstaat door een slecht eetpatroon en door een slechte opname van B1 in het lichaam. Overmatig alcoholgebruik leidt dikwijls tot een slecht voedingspatroon en het maakt de opname van vitamine B1 moeilijk doordat de organen zijn aangetast. (bron: www.alcoholinfo.nl)

  Het is dus niet alleen de hoeveelheid alcohol die ertoe doet, maar ook het feit dat je een tekort aan vitamine B1 hebt. Ook verschilt het per persoon of je de ziekte snel kunt krijgen. Sommige mensen zijn er veel gevoeliger voor. Jammergenoeg kun je dus niet zeggen: "als je 10 glazen alcohol per dag drinkt, 5 jaar lang, krijg je zeker Korsakov." Dat verschilt dus ver per persoon.

  Meer info kan je ook vinden op www.hersenstichting.nl.

 • Wat is de invloed van alcohol of softdrugs op zwangerschap?

  Zowel drank als drugs zijn schadelijk voor het kind tijdens zwangerschap.

  Al vanaf de allervroegste fasen van de zwangerschap is alcohol schadelijk voor het kind. Het kan o.a. de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden. Softdrugs worden meestal vermengd met tabak. Tabak brengt grote risico's mee voor de zwangerschap. Ook als je hasj of wiet puur rookt is dat schadelijk. De combinatie hasj of wiet met tabak is extra schadelijk.

  Alcohol
  Alcohol komt via maag en darmen in het bloed terecht. Via de bloedbaan kan de alcohol het kind bereiken. Drinken van alcohol is schadelijk vanaf de allervroegste fasen van zwangerschap.
  Bij 1 à 2 glazen alcohol per dag kunnen al nadelige effecten ontstaan; zoals stoornissen in slaapgedrag en ademhalingsproblemen. Bij 6 tot 8 glazen alcohol per dag kan het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) optreden. De kans daarop is zo’n 6%. De kinderen vertonen dan de volgende gebreken:

  1) Het geboortegewicht is lager en de lengte is geringer. Het kind groeit de eerste jaren ook langzamer. 

  2) De schedel is kleiner. Het gezicht kan ook bepaalde afwijkingen hebben zoals een platte neus en een smalle bovenlip. 

  3) Het zenuwstelsel is minder goed ontwikkeld. Pasgeboren kinderen zijn moeilijker te voeden. Ze zijn veel wakker en huilen vaak. Op latere leeftijd kunnen ze hyperactief worden. Ze hebben taalproblemen, kunnen zich moeilijker concentreren en hebben geheugenstoornissen. Ze komen daardoor minder goed mee op school.

  Er zijn ook kinderen die niet aan het hele syndroom lijden maar slechts 1 of 2 kenmerken hebben. In het algemeen luidt het advies om tijdens zwangerschap in het geheel niet te drinken. Ook na de geboorte moet je als je borstvoeding geeft uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de melk. De baby wordt daar duf van zodat hij minder goed drinkt.

  Cannabis
  De meeste gebruikers roken hasj of wiet in een joint en dus vermengd met tabak. Tabak brengt grote risico's met zich mee voor de zwangerschap. De schadelijke stoffen in tabak voor het ongeboren kind zijn vooral nicotine en koolmonoxide. Koolmonoxide komt vrij bij de verbranding van plantaardig materiaal en verdringt de zuurstof in het bloed. Het ongeboren kind krijgt daardoor minder zuurstof. Nicotine vernauwt de bloedvaten met als gevolg dat het ongeboren kind minder bloed krijgt en daardoor óók nog eens een keer minder zuurstof. Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen:

  1) Er is een grotere kans op het mislukken van de zwangerschap.
  2) Bij geboorte zijn de baby's kleiner. Zij wegen gemiddeld 200 gram minder waardoor er een grotere kans is op ziekte.
  3) Na de geboorte is er achterstand in groei. Het roken van softdrugs heeft dus doordat het gemengd wordt met tabak een slechte invloed.

  Als je cannabis (wiet of hasj) puur rookt speelt nicotine geen rol meer, maar koolmonoxide en THC nog wel. Uit  onderzoek blijkt dat ook marihuana negatieve effecten kan hebben. Marihuana kan de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kind remmen. . Er zijn nog niet veel studies gedaan. Maar er is grond genoeg om stellen dat het het beste is om als je zwanger bent geen hasj of marihuana te gebruiken.

 • Wat is het verschil tussen geestelijke en lichamelijke alcoholverslaving?

  Geestelijke verslaving is een verlangen naar alcohol, niet meer zonder kunnen.
  Lichamelijke verslaving is te herkennen aan bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen.

  Een stof is verslavend als het afhankelijkheid en gewenning kan veroorzaken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen lichamelijke afhankelijkheid en geestelijke afhankelijkheid. Bij lichamelijke afhankelijkheid protesteert het lichaam wanneer met gebruik van het middel wordt gestopt (ontwenningsverschijnselen). Geestelijke afhankelijkheid houdt in dat de gebruiker steeds sterker naar het middel verlangt en zich niet prettig meer kan voelen zonder. Er is sprake van gewenning als een gebruiker steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

  Alcoholgebruik kan leiden tot gewenning en lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid.

  De meeste gebruikers kennen deze risico's wel, maar denken dat het hun niet zal overkomen. Maar door steeds vaker en steeds meer te drinken is het mogelijk afhankelijk te worden van alcohol.

  Door een lange periode helemaal geen alcohol te drinken is goed vast te stellen of er sprake is van geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid. Wie daar moeite mee heeft of zich er ellendig bij voelt, bevindt zich in de gevarenzone.

 • Wat zijn de gevolgen van het gebruik van paddo's?

  Van paddo's kun je gaan trippen, je beleeft de werkelijkheid anders, met name visueel. Een trip kan ook angst en paniek tot gevolg hebben.

  Van bepaalde paddestoelen kun je gaan trippen. Meestal gaat het dan om paddestoelen die psilocybine of psilocine bevatten. Het effect is sterk afhankelijk van hoe je je voelt en in wat voor stemming je bent. Je gaat de werkelijkheid anders beleven. De trip is vooral visueel. Je ziet meer kleur, er is een scherper contrast en je ziet allerlei gekleurde patronen. Je kunt je opgewekt gaan voelen en opgaan in je eigen fantasie. Je spieren ontspannen zich. Je kunt ook een droge mond krijgen, kippenvel krijgen en wazig zien. Soms kun je je zwak en rillerig voelen of word je misselijk. Na gebruik klagen gebruikers wel over matheid, grote vermoeidheid en depressieve gevoelens.

  Op korte termijn is het vervelendste gevolg dat de trip verkeerd kan vallen. Je kunt angstige ervaringen krijgen waardoor je in paniek kunt raken. Als je contact met de realiteit verliest kan het erg gevaarlijk worden. Mensen die geestelijk niet sterk in hun schoenen staan kunnen hierdoor flink in de problemen komen. Verder is het nemen van paddestoelen best een intensieve ervaring die wel 4 uur kan duren. Psilocybine-bevattende paddestoelen zijn giftig voor kinderen.

  Wat paddestoelen op de lange termijn met je doen is niet precies bekend. De kans op verslaving is erg klein. Bij vaak gebruik van paddestoelen verliest het zijn effect vanwege snelle gewenning. Om het effect te voelen moet men dan enige tijd stoppen en het dan weer oppakken. Het is mogelijk dat men een trip opnieuw beleefd. Dit wordt ook wel een flash-back genoemd.

 • Wat zijn de problemen van een gameverslaving?

  Als je te veel gamet, kunnen de volgende problemen ontstaan:

  • Het is moelijk om te stoppen met gamen, zelfs als je het zelf wilt
  • Lagere cijfers op school of minder presteren op werk
  • Slecht(er) slapen en dus minder energie
  • Minder contact met familie of vrienden in je 'echte' leven
  • Slechter eten, bijvoorbeeld meer snoep of fastfood
  • Weinig beweging of minder sporten
  • Je voelt je ongemakkelijker en onzekerder bij andere mensen
  • Meer kans op trombose door veel zitten
 • Worden je longen schoon van blowen?

  Blowen is slecht voor je longen.
  Het is zelfs 12x kankerverwekkender dan tabak roken.

  Je longen worden allesbehalve schoon van blowen: dit is een fabel. Om te blowen gebruikt men in de meeste gevallen tabak om een joint te draaien. En in tabak zitten teer en andere afvalstoffen. Het zou uiterst vreemd zijn dat je door afval in te ademen je longen reinigt. Tevens zitten er veel afvalstoffen in hasj en wiet. Een maand blowen levert dezelfde schade aan de luchtwegen op als een jaar tabak roken. Daarnaast is blowen 12 keer kankerverwekkender dan tabak roken. Je vergroot hiermee de kans op hart- en vaatziekten en longkanker aanzienlijk

 • Wordt tijdens meeblowen ook THC opgenomen in het bloed en urine?

  Meeblowen is in principe aantoonbaar in een urinetest, maar de kans is klein.

  Bij meeblowen krijg je maar heel heel kleine hoeveelheid THC binnen. Eigenlijk nooit genoeg om iets van te merken. In principe is het dus wel aan te tonen in een urinetest, maar de kans daarop lijkt me klein omdat je maar zo weinig binnenkrijgt.