U bevindt zich hier: Home > Vraag en Antwoord > Omgaan met gebruik

Vraag en antwoord: Omgaan met gebruik

 • Als je elke dag blowt, ben je dan verslaafd?

  Het is lastig om precies antwoord te geven op deze vraag. Je hoeft niet perse verslaafd te zijn aan hasj en wiet als je iedere dag blowt, maar de kans is wel heel groot dat je wel verslaafd bent.

  Het komt dan ook bijna nooit voor dat mensen die iedere dag gebruiken niet verslaafd zijn en eigenlijk kun je dan zeggen; ja, je bent verslaafd als je iedere dag blowt. Het gaat er verder wel ook om waarom er iedere dag gebruikt wordt. Mensen gebruiken hasj en wiet om verschillende redenen. De één gebruikt het bijvoorbeeld om zich beter te kunnen ontspannen, de ander wil even niet denken aan een vervelende gebeurtenis en weer een ander gebruikt het zo nu en dan om recreatieve redenen. Wel is het zo dat je het pas mag gebruiken vanaf 18 jaar. 

  Test je gebruik of lees meer over cannabis.

 • Ben je verslaafd als je alleen in het weekend gebruikt?

  In principe ben je niet verslaafd als je alleen in het weekend gebruikt.
  Maar je loopt wel geestelijke en lichamelijke risico's.

  Bij gebruik alleen in het weekend ligt het gevaar van niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken, op de loer. Dat is een vorm van geestelijke afhankelijkheid.

  Je ziet dat wel bij XTC. Mensen moeten dan voordat ze uitgaan een pil scoren. Een feest zonder is niet meer leuk. Maar bij XTC zal het gebruik zich in de regel niet zo ontwikkelen dat de gebruiker ook door de week een pil nodig heeft. Het gebruik is en blijft gekoppeld aan het uitgaan.

  Iets anders zijn de lichamelijke gezondheidsrisico's. Elk weekend XTC gebruiken is beslist schadelijk. Vooral voor de hersenen. Essentieel bij de vraag of iemand verslaafd is, is of hij er in gedachten voortdurend mee bezig is. Dat zie je bijvoorbeeld wel eens bij alcohol. Bij alcoholisten kennen we de zogenaamde kwartaaldrinkers. Dit zijn mensen die een flinke tijd niet drinken en dan een korte periode geheel door het lint gaan. In feite kunnen deze mensen niet met alcohol omgaan. Zij hebben een strategie ontwikkeld om een aantal maanden niet te drinken en houden dat vol omdat ze weten dat ze zich over 3 maanden weer klem mogen drinken. Als je deze mensen zou zien in de periode dat ze niet drinken zou je niet denken dat ze verslaafd zijn. Maar dat zijn ze in feite wel. Ze verlangen voortdurend naar alcohol en zijn er de hele tijd mee bezig. Deze vorm van alcoholisme wordt ook wel epsilon-alcoholisme genoemd.

  Als je drugs gebruikt is het altijd goed om af en toe na te gaan hoe je het afgelopen jaar eigenlijk gebruikt hebt. Je kunt je dan de volgende vragen stellen:
  Ben ik geleidelijk meer gaan gebruiken? Gebruik ik omdat ik anders niet meer vrolijk wordt? Gaat mijn gebruik ten koste van andere dingen? Ben ik in gedachten vaak met gebruik bezig? Gebruik ik om de nadelige gevolgen van vorig gebruik op te vangen? Weten mijn vrienden hoe vaak en hoe veel ik gebruik? Maakt mijn omgeving wel eens opmerkingen over mijn gebruik?

  Ook kun je op deze website bij Test jezelf eens kijken hoe het met jou gebruik staat.

 • Heeft blowen een schadelijke impact op mijn kind tijdens de zwangerschap?

  Als je zwanger bent en cannabis gebruikt, krijgt je baby ook cannabis binnen. Hier kan het nog lang na de geboorte nadelen van ondervinden.

  Cannabis wordt vaak gemengd met tabak. Ook tabak roken tijdens de zwangerschap is slecht voor het kind. Op de website rokeninfo.nl kun je hier meer over lezen. Als je blowt, komt het risico van cannabis roken bovenop het risico van tabak roken. Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap Klachten die kinderen kunnen krijgen als hun moeder cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap: Groeiachterstand bij de geboorte Uit sommige onderzoeken blijkt dat kinderen kleiner en lichter worden geboren als de moeder tijdens de zwangerschap cannabis heeft gebruikt. Ook de hoofdomtrek is kleiner. Deze groeiachterstand verdwijnt voor of tijdens de pubertijd.

  Klachten tijdens de jeugd
  Andere klachten die het kind kan krijgen als de moeder tijdens de zwangerschap cannabis gebruikt, zijn: Concentratieproblemen, impulsiviteit, angstklachten, moeite met ingewikkelde taken, kinderen kunnen moeite hebben met taken waarbij hun hersenen eerdere ingewikkelde taken tegelijk moeten uitvoeren. Mogelijk hebben pubers een grotere kans om ook zelf cannabis te gaan gebruiken. Er is echter nog niet genoeg onderzoek gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen

 • Hoe kan ik mijn cocainegebruik stoppen of afbouwen?

  Als je je gebruik wilt stoppen, bereid je dan goed voor en zoek steun in de omgeving.

  Als je wilt stoppen of minderen met gebruik moet je je goed voorbereiden. Om je te motiveren kan het helpen de voor- en nadelen van gebruik op een rij te zetten. Verder is het verstandig een paar mensen in te lichten over het feit dat je wilt gaan stoppen. Ook moet je nu vast afspreken wat je gaat doen wanneer je enorme zin in cocaïne krijgt. Tevens moet je de situaties waarin je snel in de verleiding komt (bijvoorbeeld uitgaan) goed aan kunnen. Je moet nu al weten hoe je op dergelijke riskante situaties zult reageren.
  Het is ook verstandig om je te laten voorlichten over de effecten van cocaine als je stopt. Hierdoor kun je een hoop zaken herkennen die een relatie hebben met het cocaïne gebruik.

  Ons advies is om tenminste voor een periode te stoppen met gebruik. Als je hiervoor kiest is het nodig je leefstijl te veranderen. Dat kan ingrijpende consequenties hebben, bijvoorbeeld dat je niet meer met dezelfde mensen uitgaat of voortaan naar andere gelegenheden gaat. Misschien moet je wel helemaal niet meer uitgaan en andere bezigheden vinden. Belangrijk is dus dat je een weloverwogen keuze maakt, dat je voor jezelf goed weet waarom je het anders wilt. Daarbij kan het helpen een BALANS op te maken. Inventariseer wat voor jou prettig is aan het gebruik van cocaïne, wat het je oplevert. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je even geen zorgen aan je hoofd hebt, meer zelfvertrouwen hebt, je vrijer voelt met anderen of dat je langer door kunt gaan met feesten en drinken. Inventariseer ook de nadelen. Bijvoorbeeld dat je teveel geld uitgeeft, dat je je de volgende dagen slecht voelt, je ontevreden bent over jezelf en je schaamt.

  Hetzelfde kun je ook doen met je verwachtingen over het stoppen met gebruik. Wat denk je dat je verliest als je stopt, waar ben je bang voor? Wat denk je dat de voordelen van stoppen zijn, wat zal het je opleveren? Als je dit alles op een rij zet, krijg je een duidelijk overzicht van jouw motieven om te stoppen of door te gaan met gebruik.

  Als je besluit te stoppen, moet je je daarop gaan voorbereiden. Welke zaken in je leven moet je veranderen zodat het gaat lukken:

  • Wie ga je inlichten over je plan en wie ga je om steun vragen? Misschien een niet gebruikende vriendin? 
  • Hoe kan die steun eruit zien? Bijvoorbeeld samen in het weekend andere dingen plannen, afspreken dat je kunt bellen als je het moeilijk hebt, etc. 
  • Als je wel uit wilt gaan, hoe kun je dat doen zonder te gebruiken? Of is het misschien beter om nu even niet uit te gaan en een alternatief voor het uitgaan te bedenken?
  • Wat doe je met trek? Bedenk wat je kunt doen als je trek krijgt. Bedenk vooraf zoveel mogelijk alternatieven. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals gaan douchen, hardlopen etc. Misschien kun je iemand bellen of afleiding zoeken.
  • Wat zijn riskante situaties? Bedenk wat voor jou riskante situaties/gevoelens/gedachten zijn waardoor het gevaar van gebruik groter wordt. Bedenk voor deze situaties alternatieven voor het gebruik. 

  Kortom, het komt erop neer dat als je wilt stoppen je je daar heel goed op moet voorbereiden en dat je, zo mogelijk, steun zoekt in je omgeving. Mocht je merken dat het niet lukt of heb je nog vragen over deze aanpak, dan kun je ook bij Tactus terecht. 

 • Hoe kom ik van base af als ik het elke dag doe?

  Als je wilt stoppen met cocainegebruik moet je je goed voorbereiden.
  Breng daarnaast een aantal mensen in je directe omgeving op de hoogte.

  Als je wil stoppen met cocainegebruik moet je je goed voorbereiden. Wat handig is, is om voor jezelf eens de voor-en nadelen op te schrijven over het gebruik. Voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je je vrijer voelt, dat je energie krijgt. Nadelen kunnen zijn dat je je na gebruik slecht voelt, dat het veel geld kost en dat je verslaafd bent of wordt. Door deze voor- en nadelen op een rijtje te zetten, kun je jezelf beter motiveren te stoppen. Het is verstandig een paar mensen in te lichten over het feit dat je wil gaan stoppen. Ook kun je  vast afspreken met jezelf wat je gaat doen wanneer je enorme zin in cocaïne krijgt. Ook moet je de situaties waarin je snel in de verleiding komt (bijvoorbeeld uitgaan) goed aan kunnen. Je moet nu al weten hoe je op dergelijke riskante situaties zult reageren.

  Stoppen kan ingrijpende consequenties hebben voor jou. Je levensstijl kan helmaal veranderen. Daar moet je je goed op voorbereiden. Vaak is dat moeilijk om dat alleen te doen. Ik adviseer je om bij een instelling voor verslavingszorg vrijblijvend een afspraak te maken, om te kijken hoe ze jou wat ondersteuning kunnen bieden.  Voor de instelling bij jou in de buurt, kijk je op deze site bij contact.

 • Hoe kun je je verweren tegen de druk van vrienden?

  Maak voor jezelf een heldere keuze over je alcoholgebruik.
  Vrienden die het beste met je voor hebben, respecteren jou en je keuze.

  Het is niet oké als jouw vrienden jou onder druk zetten of als jij je onder druk voelt staan. We nemen als voorbeeld alcohol. Alcohol drinken is een keuze. Als je er voor kiest geen alcohol te drinken, moeten je vrienden dat respecteren.

  Een paar tips om hier mee om te gaan:

  1) Het is belangrijk de redenen waarom je niet of niet zoveel wilt drinken helder op een rijtje te hebben.

  2) Het is goed de nodige kennis over alcohol te hebben, bijvoorbeeld over de risico's. Dan kun je, wanneer je met anderen in gesprek bent, duidelijk vertellen waarom jij tot deze keuze gekomen bent.

  3) Wordt er aangedrongen dan kun je een aantal dingen zeggen. Bijvoorbeeld: - Ik vind het niet lekker, ik drink liever fris. - Ik geniet gewoon meer wanneer ik nuchter ben. - Mijn avond is leuker zonder roes. - Ik heb alcohol niet nodig om vrolijk te worden. - Ik wil helder van geest blijven. - Ik moet nog rijden of fietsen. - Ik sport en alcohol is slecht voor mijn conditie. - Ik wil morgen fit zijn.

  4) Je kunt ook een grap of een leugentje om eigen bestwil proberen, zoals: - Ik kan er niet tegen. Ik word er ziek van. - Ik krijg er een slecht humeur van. - Ik heb een afspraak gemaakt om niet te drinken.

 • Hoe vertel ik het beste aan mijn ouders dat ik blow?

  Kies een rustig moment om je ouders te vertellen dat je blowt.
  Wees open en eerlijk over je redenen en hoe jij ermee omgaat.

  Met jouw vraag zitten waarschijnlijk heel veel jongeren. Helaas is er geen kant-en-klaar antwoord op deze vraag. Hoe je aan je ouders vertelt dat je blowt, weet je in principe zelf het beste.
  Jij weet het beste wat voor ouders je hebt: erg streng of wel gemakkelijk; ouders die je nog als een kind beschouwen of als iemand die een eigen mening heeft; ouders die erg bang zijn voor drugs of die dingen kunnen relativeren.

  Je leeftijd is natuurlijk ook van belang. Als je 13 jaar bent, zullen je ouders anders reageren dan wanneer je 18 jaar bent. Als alles goed gaat met school, sport, vrienden enzovoort, zullen je ouders zich minder zorgen maken dan wanneer je het best moeilijk hebt. Ik begrijp uit je vraag dat je op dit moment stiekem blowt. Waarschijnlijk denk (of weet) je dat je ouders niet blij zullen zijn als ze te horen krijgen dat je blowt. De meeste ouders weten niet zo veel over blowen. Onwetendheid of gebrek aan kennis geeft vaak een heftiger reactie.

  Er zijn natuurlijk goede en slechte momenten om je ouders te vertellen dat je blowt. Het beste is om een rustig moment uit te kiezen. In ieder geval niet als je ruzie hebt over bijvoorbeeld te laat thuis komen en dan ook nog even eruit gooit dat je blowt. Of als je ouders op het punt staan om weg te gaan of naar een spannende film zitten te kijken.

  Er zijn genoeg aanleidingen om dit onderwerp aan te kaarten. In de krant staan regelmatig artikelen over drugs en ook op televisie zijn regelmatig programma's waar blowen ter sprake komt. Op zo'n moment kun je eens een gesprek met je ouders daarover beginnen. Je kunt dan aan je ouders vragen hoe zij het vinden als jij zou blowen. Waar ze bang voor zijn, wat ze er tegen hebben en of ze ook kunnen aangeven wanneer ze er minder moeite mee zouden hebben. Het is dan goed om er zelf al over nagedacht te hebben en voor jezelf duidelijk te hebben waarom je wilt blowen en hoe je daarmee omgaat. Het belangrijkste is, dat je ouders en jij vertrouwen in elkaar hebben. Dat je hier samen afspraken over kunt maken en er op een open, niet-beschuldigende manier over kunt praten.

 • Ik ben verslaafd aan blowen, de hele dag stoned. Wil graag stoppen, maar dat lukt me niet. Kunnen jullie me helpen?

  Je kunt op meerdere manieren stoppen met blowen. Er zijn mensen die je kunnen helpen bij o.a. Tactus.

  Je schrijft dat je bijna de hele dag stoned bent en het idee hebt dat je verslaafd bent. Een heel belangrijke stap heb je echter al gezet: je wilt graag stoppen. Het is moeilijk om alleen te stoppen. Gelukkig zijn er mensen die je daar bij kunnen helpen. Je kunt vrijblijvend ons keer bellen om te horen wat iemand van Tactus voor jou kan betekenen. Tel 088-382 28 87 of klik hier voor onze verdere contactgegevens.

   

 • Ik drink 5 keer per week 8 a 15 glazen. Ben ik dan eigenlijk verslaafd? Ik ben 21 jaar

  Kijk bij alcoholgebruik niet alleen naar verslaving, maar ook naar de lichamelijke risico's en de invloed op je sociale leven.

  Je moet bij alcohol niet alleen kijken naar verslaving maar ook naar de lichamelijke risico's en naar de invloed van alcohol op je sociale leven.
  Jij drinkt op één avond de hoeveelheid, die je in een week zou mogen drinken. Wat betreft verslaving loop je, als je zo door gaat, een grote kans echt verslaafd te worden. Iemand die een half jaar elke dag 8 glazen drinkt, krijgt bij stoppen al last van onthoudingsverschijnselen zoals slecht slapen, transpireren en onrustig worden.

  Onthoudingsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken. Je komt dan in een spiraal naar beneden terecht. Lichamelijk gezien loop je ook grote risico's. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij gebruik van 25 glazen per week , op den duur hersenbeschadiging kan optreden. Dit betekent dat geheugen, concentratie en het vermogen om informatie goed te kunnen verwerken achteruitgaan.

  Dan nog je lever. Die moet alle alcohol afbreken. Hij doet over een glas ongeveer 1,5 uur. Bij 10 glazen is hij dus 15 uur bezig om alle alcohol in jouw lichaam af te breken. Dikke kans dat er dan al weer door jou een nieuwe verse lading alcohol aan toegevoegd is. Je lever komt doordat ze al die taken moet vervullen niet meer toe aan haar andere taken: het afbreken van allerlei afvalstoffen. 

  Mogelijk heeft de alcohol een positieve invloed op je sociale leven. Ik stel me zo voor dat het wel gezellig is. Maar vraag je eens af of je omgeving het eigenlijk ook wel zo leuk vindt. Verder moet je ook niet vergeten dat je op den duur ook nog een vervelende dronk over je heen kunt krijgen en dan vinden mensen je helemaal niet meer leuk.

  Tenslotte de seks: Alcohol verlaagt bij de man de testosteronspiegel in het bloed. Dit kan er toe leiden dat je geen erectie of zaadlozing krijgt. Genoeg redenen dus om te minderen.

  Advies: Beperk je tot 1 à 2 glazen per dag en probeer ook eens 1 à 2 dagen niet te drinken. Drink ook eens wat water tussendoor.

 • Is veilig drugsgebruik mogelijk?

  Veilig drugsgebruik bestaat helaas niet.
  Wel kun je de risico's zoveel mogelijk beperken.

  Veilig drugsgebruik is voor maar weinig mensen weggelegd. Druggebruik is altijd risico lopen. Veilig gebruik kan men misschien beter verantwoord gebruik noemen omdat de risico's van het gebruik van velerlei aard kunnen zijn. Risico's om verslaafd te raken of risico's m.b.t. geestelijke en lichamelijke gezondheid.

  Bij de beoordeling of verantwoord gebruik mogelijk is, moet je kijken naar een aantal aspecten. Zoals de kans op verslaving, de kans op lichamelijke schade en de kans dat je door het gebruik maatschappelijk in de problemen kunt komen. Er zijn middelen die 'ogenschijnlijk' 'veilig' gebruikt kunnen worden maar die directe gezondheidsschade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld XTC.
  Tabak lijdt maatschappelijk niet tot problemen, maar is wel zeer verslavend en zeer ongezond. Hoe zit dat nu met bijvoorbeeld cocaïne? Zo nu en dan gebruik van cocaïne is mogelijk. Probleem is echter dat velen het daarbij niet kunnen laten. Cocaïne is met name geestelijk verslavend. Mensen kunnen heel erg naar het middel gaan verlangen. Dan de lichamelijke risico's. Het roken van tabak bijvoorbeeld, heeft veel negatieve invloed op je longen. Het gebruik van alle soorten drugs geeft lichamelijke risico's. Deze kun je vinden bij de middeleninformatie op deze site.
  Ten slotte de kans op maatschappelijke problemen. Alcohol- en drugsgebruik kunnen leiden tot maatschappelijke problemen.

 • Mijn vriend dealt al enkele jaren. Wat moet ik doen?

  Je dealende vriend is een groot risico voor zichzelf en zijn omgeving.
  Wijs hem hierop en besluit voor jezelf hoeveel jij hiermee te maken wilt hebben.

  Je vriend loopt, afhankelijk van de drug waarin hij handelt en de mate waarin hij dat doet, grote risico's. Zoals je weet maakt de wet een onderscheid tussen softdrugs en harddrugs. Softdrugs zijn hasj en wiet, harddrugs zijn alle andere drugs.

  Als je meer dan 30 gram softdrugs in je bezit hebt neemt de politie aan dat je dealt. Je kunt dan 5 tot 10 euro boete per gram krijgen. Heb je meer dan 1000 gram dan kun je naast de boete ook nog gevangenisstraf krijgen. Verkoop je een gebruikershoeveelheid aan een minderjarige dan krijg je een zwaardere straf.

  Bij harddrugs liggen de straffen hoger. Bezit je 15 gram harddrugs of 30 XTC pillen dan kun je al 6 maanden gevangenis krijgen. De tijd dat je dealt wordt ook meegerekend. Ik begrijp dat je vriend het al jaren doet. Dat brengt ook een hogere straf met zich mee. Verkoop aan minderjarigen leidt ook tot een hogere straf.

  Wat moet je nu doen?
  Je kunt natuurlijk je vriend aanspreken op zijn gedrag. Je kunt zeggen dat door zijn toedoen mensen risico's lopen. Je kunt hem ook wijzen op de risico's die hij zelf loopt.

  Je vriend kan 2 dingen doen: ermee stoppen of ermee doorgaan.

  • Gaat hij door dan zul jij moeten uitmaken wat je gaat doen. Ik kan me voorstellen dat je het gedrag zo onacceptabel vindt dat je de relatie verbreekt en pas weer bij hem terugkomt wanneer hij ophoudt met dealen. Je stelt hem dan voor de keuze: het is óf dealen óf mij. 
  • Blijft hij dealen dan kun je je terecht afvragen wat de relatie voor hem waard is. Je zou zelfs kunnen besluiten aangifte te doen. Je bent dat niet verplicht maar je kunt het op een gegeven moment als een morele plicht zien. Dat geldt sterker naarmate hij aan minderjarigen verkoopt, in producten handelt van slechte/gevaarlijk kwaliteit of alleen maar voor het geld gaat
 • Mijn vriend drinkt elke dag. Heeft hij een drankprobleem?

  Iemand heeft een drankprobleem als hij/zij teveel drinkt en dit problemen tot gevolg heeft.

  Op zich hoeft elke dag drinken niet te duiden op een drankprobleem. Het gaat er ook om hoeveel iemand drinkt.

  Hoeveel alcohol is verantwoord? Hierbij wordt meestal uitgegaan van de volgende norm: 1 à 2 glazen per dag voor een vrouw en 2 à 3 glazen per dag voor een man, waarbij 2 dagen per week in het geheel geen alcohol gedronken wordt. Drink je meer, dan kan het lichaam schade oplopen. Als volwassen mannen bijvoorbeeld meer dan 25 glazen per week drinken, kan er op den duur al schade aan de hersenen ontstaan.

  Iemand heeft een drankprobleem als hij of zij veel drinkt en tegelijkertijd allerlei problemen heeft die met dat drinken in verband staan. Dat kunnen problemen zijn met de gezondheid, maar ook met het werk, met vrienden of thuis in het gezin. De kans dat deze problemen gaan optreden, neemt toe naarmate mensen meer gaan drinken dan de hierboven genoemde norm. Verslaving aan alcohol is een van de problemen die kan ontstaan. Als iemand een half jaar elke dag 8 glazen drinkt, zal hij al een lichamelijke afhankelijkheid ontwikkelen. Dat wil zeggen dat hij steeds meer alcohol nodig heeft om het effect nog te voelen (tolerantie) en bij stoppen onthoudingsverschijnselen ervaart zoals slecht slapen, transpireren en angstig en gespannen worden.

 • Mijn vriendin gebruikt XTC. Ik vind dat niet leuk, wat kan ik er tegen doen?

  Wees open over het XTC gebruik van je vriendin.
  Ga een ontspannen gesprek aan over haar gebruik.

  Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je ontspannen over haar gebruik kunt praten, dus geen ruzie of verwijten (kijk hier voor meer tips voor een goed gesprek). Verder is het belangrijk dat je het nodige over XTC weet. Daarvoor kun je uitgebreid op deze site terecht.

  Je vriendin heeft blijkbaar de keus gemaakt om XTC te gebruiken. Waar je met haar over kunt praten is, of zij bij het maken van die keuze wel aan alles gedacht heeft.  Een aantal tips:

  1) Je kunt alle voor- en nadelen van XTC-gebruik nog eens op een rijtje zetten. Wat zijn de voordelen en wat weet ze van de nadelen en van de risico's?

  2) Begin in een dergelijk gesprek eerst met het bespreken van de voordelen. Dat geeft een meer ontspannen sfeer. Is over de voordelen gesproken dan ontstaat er vanzelf ruimte om over de nadelen te praten.

  3) Eén van de nadelen die je gerust mag noemen is het negatieve gevoel wat jij er bij hebt. Misschien vind je de stemming waarin zij verkeerd als ze gebruikt, of de kater erna, wel niet leuk. Als dat zo is mag je dat gerust zeggen. Dat hoort dan bij het rijtje nadelen.

  4) Een ander punt waar je het over kunt hebben is haar motieven om te gebruiken. Wat wil ze ermee bereiken? Motieven zijn belangrijk. Ze kunnen een voorbode zijn voor mogelijk riskant gebruik in de toekomst. Het maakt nogal wat uit of je XTC gebruikt omdat je een keer een leuke avond wilt hebben of omdat je vergetelheid zoekt en daarvoor de roes van een pil nodig hebt.

  Als je vriendin bij haar keuze blijft om te gebruiken, denk ik dat je dat moet respecteren. Je mag alleen verlangen dat ze bij het maken van de keus aan alles gedacht heeft. Als dat zo is dan weet je in ieder geval dat ze op de hoogte is van de risico's.

 • Soms blowt mijn vriend. Mijn ouders maken zich zorgen, wat kan ik doen?

  Praat met je vriend over zijn blowen en probeer samen in gesprek te gaan met jouw ouders. Zorg dat je ze goed en duidelijk kunt informeren over blowen.

  Veel ouders vinden drugs en mensen die drugs gebruiken eng. Dat is begrijpelijk, maar het heeft meestal te maken met een gebrek aan kennis. Dit kan bij jou ouders ook het geval zijn. Ze weten waarschijnlijk niet wat blowen is en zijn bang dat jij door jouw vriend ook zult gaan blowen. Of ze denken dat mensen die blowen in de maatschappij niet vooruitkomen en jij met hem niet gelukkig kan worden. Het lastige aan jouw situatie is dat je tussen twee vuren staat. Tussen je ouders en je vriend.

  Drugs gebruiken is een keuze. Een keuze met risico's. Jouw vriend heeft die keuze gemaakt. Om hasj te kopen moet je 18 jaar zijn. Als jouw vriend blowt en 18 is, hoeft blowen geen probleem te zijn, mits hij in de gaten heeft wat de risico's zijn en hij rekening houdt met jou. 
  Je zegt dat je vriend af en toe blowt. Af en toe betekent dat je niet elke dag blowt en niet blowt als je moet werken, sporten, studeren of autorijden. Zo nu en dan betekent bij gelegenheden, op een feestje of soms in het weekend. Ik denk dat als jouw vriend op die manier blowt en hij houdt zich daaraan, jouw ouders dat zouden moeten accepteren. 

  Iets anders is dat jij als vriendin ook last kunt hebben van het blowen. Dat kan bijvoorbeeld omdat jij hem minder leuk vindt als hij stoned is. Als dat zo is zou je dat moeten zeggen. En hij zou er dan op zijn beurt rekening mee moeten houden. Van de andere kant moet jij ook rekening met hem houden. Dus als hij stoned is als jij er niet bij bent, is dat dan erg? Blijft het feit dat je tussen twee vuren staat. De vraag is daarom niet alleen hoe je het probleem met je ouders oplost, maar ook: wat vindt jouw vriend ervan? Vindt hij het net zo vervelend als jij? Praat daar eens over met elkaar. Praat niet alleen over blowen, ook over jullie relatie. Als jouw vriend aangeeft dat hij heel graag bij je wil zijn maar dat hij ook wil blijven blowen, kunnen jullie dit het beste samen aan jouw ouders vertellen. Je kunt eerst samen informatie verzamelen over blowen, zodat jullie het daar met jouw ouders over kunnen hebben. Informatie over hasj en weed kun je vinden op Internet, bijvoorbeeld op deze site. Via de Drugs Infolijn (telefoon: 0900 1995) kun je ook een gratis folder over hasj en wiet bestellen

 • Wanneer is gamen een probleem?

  Als een aantal van onderstaande redenen voor jou gelden, kan gamen een probleem vormen. 

  • Als je veel aan gamen denkt
  • moeite hebt om te stoppen met gamen
  • elke dag vele uren gamen
  • zie mijn vrienden en familie bijna niet meer of heb problemen met ze
  • wil alleen maar gamen, andere dingen interesseren met niet
  • moeite met concenteren

  Wil je er eens met iemand over praten? Neem dan contact met ons op.

 • Wanneer raak je met drugsgebruik in de problemen?

  De ernst van drugsgebruik wordt bepaald door 3 factoren:
  Middel, Mens & Maatschappij

  Of je matig blijft gebruiken of dat gebruik problematisch wordt, heeft met 3 zaken te maken: Met de drug zelf, met de manier waarop je gebruikt en met je omgeving. We noemen dat ook wel eens de 3 M's: Middel, Mens en Maatschappij.

  Middel: De ene drug is verslavender dan de ander. De ene drug veroorzaakt vooral geestelijke afhankelijkheid, de andere zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid. De ene drug brengt allerlei lichamelijke schade mee, de andere weer veel minder. Het type drug dat je gebruikt bepaalt mede of je in de problemen komt. Met heroïne kom je vrijwel altijd in de problemen, ook tabak leidt vrijwel altijd tot verslaving.

  Mens: Hoe en om welke reden je gebruikt is ook erg belangrijk bij het al of niet in de problemen raken. De groep die matig blijft gebruiken zal niet zo snel in de problemen raken. Matige of recreatieve gebruikers zijn op de hoogte van de risico's en zorgen ervoor dat ze die risico's zoveel mogelijk beperken. Ze gebruiken af en toe. Hun motieven zijn positief. Ze zien drugs als extraatje en niet als noodzaak. Ze zien het als een feestje ter verrijking van het alledaagse bestaan, niet om er zo hard mogelijk voor weg te vluchten. Mensen die met drugs in de problemen raken, gaan op een andere manier met drugs om. Zij houden te weinig rekening met de risico's en doen geen moeite om die risico's te beperken. Ze gebruiken niet af en toe maar zeer regelmatig. Als ze moe zijn of zich slecht voelen, gaan ze gebruiken om maar weer van dat slechte gevoel af te komen. Hun gebruik wordt een vlucht. Ze gebruiken niet om het leven te verrijken maar om er juist zo hard mogelijk van weg te rennen.

  Maatschappij: De maatschappij of omgeving speelt ook nog een belangrijke rol. Als je in een omgeving leeft waar veel is te doen,  met vrienden om je heen die niet of weinig gebruiken, met goed contact met je ouders, helpt dit je om te voorkomen dat druggebruik problematisch wordt.

  Als je gaat experimenteren met drugs is het dus belangrijk bij jezelf een aantal zaken na te gaan. Je motieven zijn belangrijk. Waaróm wil je gebruiken. Ben je gewoon nieuwsgierig of hoop je dat drugs je bijvoorbeeld minder onzeker maken? Is het je eigen keuze of doen al je vrienden het en wil je er graag bijhoren? Ook is het belangrijk om na te gaan of je op de hoogte bent van de risico's en of je weet hoe je die risico's kunt beperken. Het niet goed nadenken over deze punten zijn voorbodes voor risicovol gebruik in de toekomst. Ben dus kritisch naar jezelf toe. Praat over je beweegredenen met mensen bij wie je je vertrouwd voelt en laat je vooral niet overhalen.