Als je niet wilt stoppen met je gebruik, maar alleen wilt minderen, dan gaan we daar samen aan werken. Natuurlijk zullen we het wel tegen je zeggen als we zorgen hebben over je gebruik.
Het gebruik is wel een hoofdonderwerp, maar de gesprekken kunnen ook gaan over dingen waar je tegenaan loopt of mee zit, bijvoorbeeld over school, thuis, werk of vrienden, maar het is ook niet zo dat je alleen maar problemen moet bespreken.
Het eerste gesprek is altijd een kennismakingsgesprek. In het tweede gesprek wordt meestal een vragenlijst (intake) afgenomen. De hulpverlener schrijft dan een verslag over jou, dat jij samen met de hulpverlener leest tijdens het derde gesprek. Er wordt dan ook het advies van Tactus besproken, dus over hoe jouw begeleiding er volgens Tactus uit moet komen te zien. Je kan zelf bepalen of je het eens bent met het advies of niet. Bovendien is de hulpverlening van Tactus vrijwillig, dus je kan altijd stoppen met de begeleiding
Soms is dit korter. Ook dit kun je samen met je hulpverlener afspreken.
Sommigen komen 1 keer per 2 weken en sommigen elke week. Dat hangt van jou af.
Wat goed dat je contact opneemt. Het is het beste om contact met je huisarts op te nemen. Hij/zij kan je helpen om bij de juiste mensen of instelling terecht te komen. Je kunt ook altijd zelf contact opnemen met een instelling voor verslavingszorg. Via drugsinfo.nl kun je de instelling voor verslavingszorg vinden die in jouw regio actief is. Hier zou je eens een oriënterend gesprek aan kunnen gaan met een hulpverlener. Zo kunnen jullie samen eens kijken wat voor mogelijkheden voor behandelingen er zijn en of dit wat voor je is.
Als je jonger dan 16 jaar bent, is Tactus wettelijk wel verplicht om je ouders te informeren dat je in zorg bent.
Dit zullen we echter niet zonder jou medeweten doen en op deze regel zijn uitzonderingen mogelijk. Ook kunnen er met jou afspraken gemaakt worden over wat je wel of niet wilt dat je ouders te weten komen over jouw contact met Tactus. Ben je boven de 16 dan staat het je vrij om je eigen hulp te zoeken, wat betekent dat je ouders het niet per se moeten weten.
Soms is het wel beter voor iemand die het niet lukt om in zijn eigen omgeving te stoppen met gebruiken en dan kan het advies van Tactus zijn dat je (tijdelijk) naar een jeugdkliniek gaat. Stel dat je dit zelf echt niet wil, dan is de kans groot dat de begeleiding bij Tactus stopt.
Jazeker. Tactus Verslavingszorg biedt zes online behandelingen:
Deze online behandelingen zijn volledig via het internet te volgen waarbij afspraken op kantoor in principe niet nodig zijn, maar desgewenst wel mogelijk.
Je spreekt samen met je hulpverlener af waar jullie elkaar willen ontmoeten.
Bij Tactus Jeugd kan elke jongere (tot 23) terecht die vragen heeft over zijn gebruik, gokken en/of eet- en gamegedrag.
Voor de aanmelding van Tactus hebben we de naam van je verzekeraar, je polisnummer, je BSN en een verwijsbrief van je huisarts nodig. Op deze manier kan Tactus betaald worden.
Iedereen moet per jaar een eigen bijdrage betalen als je ziektenkosten maakt, bijvoorbeeld aan medicijnen of in het ziekenhuis. Kijk op de website van je zorgverzekeraar hoeveel je vergoed krijgt.
Vanuit Tactus zoeken we wel altijd graag de samenwerking op met mensen die betrokken zijn bij jou zodat we de beste zorg voor jou kunnen bieden. Dit kan dus alleen als jij hier schriftelijk toestemming voor hebt gegeven.